The more you photograph, the more you realize what can and what can’t be photographed. You just have to keep doing it.– Eliot Porter

Metadata zijn gegevens die informatie bieden over andere gegevens. Met andere woorden, metadata zijn "gegevens over gegevens". Het wordt gebruikt om verschillende aspecten van een stuk informatie of gegevens te beschrijven, zoals de inhoud, structuur, indeling, kwaliteit en context.

Bijvoorbeeld, metadata voor een foto kan informatie bevatten zoals de datum en tijd waarop de foto is genomen, de locatie waar deze is genomen, de gebruikte camera-instellingen en het bestandsformaat.

Metadata worden gebruikt in veel verschillende contexten, zoals digitale bibliotheken, archieven en databases. Het helpt bij het organiseren en categoriseren van gegevens, waardoor het gemakkelijker wordt om informatie te zoeken en te vinden.

Om een beetje orde in metadata te scheppen zijn er standaarden. De belangrijkste metadata standaarden in de fotografie zijn:

  1. EXIF (Exchangeable Image File Format): Dit is een standaard voor het opslaan van metadata in afbeeldingsbestanden die zijn vastgelegd door digitale camera's en smartphones. Het bevat informatie zoals de datum en tijd van de opname, de gebruikte cameramodellen, belichtingsinstellingen, brandpuntsafstand en meer.

  2. IPTC (International Press Telecommunications Council): Dit is een standaard voor het opslaan van metadata in afbeeldingen die worden gebruikt door de nieuws- en mediabranche. Het bevat informatie zoals de auteur van de afbeelding, de titel, onderschrift, copyright-informatie en meer.

  3. XMP (Extensible Metadata Platform): Dit is een open standaard voor het opslaan en uitwisselen van metadata in verschillende soorten bestanden, waaronder afbeeldingsbestanden. Het bevat informatie zoals auteursrechten, auteursgegevens, trefwoorden, enz.

  4. Dublin Core: Dit is een algemene standaard voor het beschrijven van digitale bronnen, waaronder afbeeldingsbestanden. Het bevat informatie zoals titel, auteur, datum, beschrijving, trefwoorden, en meer.

De eerste twee zijn het bekendst, EXIF en IPTC. Er zit een belangrijk verschil tussen deze standaarden.

EXIF (Exchangeable Image File Format) is een metadata-standaard die specifiek is ontworpen voor digitale fotografie. EXIF-metadata wordt automatisch gegenereerd en opgeslagen door digitale camera's en bevat informatie over de opname-instellingen, zoals de datum en tijd van de opname, de gebruikte cameramodellen, belichtingsinstellingen, brandpuntsafstand en meer. EXIF-metadata wordt meestal opgeslagen in de header van een afbeeldingsbestand.

IPTC (International Press Telecommunications Council) daarentegen is een standaard voor het opslaan van metadata in afbeeldingen die worden gebruikt door de nieuws- en mediabranche. IPTC-metadata bevat informatie die door de fotograaf en/of beeldgebruiker handmatig wordt toegevoegd aan de afbeelding, zoals de auteur van de afbeelding, de titel, onderschrift, copyright-informatie en meer. IPTC-metadata wordt vaak gebruikt om afbeeldingen te identificeren en te beheren in archieven en fotodatabases.

Het verschil tussen EXIF en IPTC is dus dat EXIF voornamelijk wordt gebruikt om technische informatie over de opname-instellingen op te slaan, terwijl IPTC wordt gebruikt om informatie toe te voegen die relevant is voor de inhoud en het gebruik van de afbeelding.

In de volgende blog duiken ik diep in het EXIF formaat en laat zien hoe je de data kan gebruiken en hoe ik het op de website gebruik.