Wherever there is light, one can photograph - Alfred Stieglitz

In mijn zoek- en speurtocht naar alles rondom fotografie en uiteindelijk een hele mooie foto stuit ik af en toe op hele nieuwe concepten als hyperfocale afstand, maar soms zie je ook wat mode-achtige dingen. Eén van die dingen die je nu veel ziet, zijn high-key foto's, vandaar deze blog. 

In de fotografie verwijst "high key" naar een techniek of stijl waarbij de afbeelding voornamelijk bestaat uit lichte tinten, met weinig tot geen donkere schaduwen of contrasten. Het doel van een high key-opname is om een heldere, lichte sfeer te creëren.

Bij het maken van een high key-beeld wordt meestal gebruik gemaakt van een gelijkmatige belichtingstechniek, waarbij de hele scène goed verlicht is. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van voldoende natuurlijk licht, studioverlichting of een combinatie van beide. Het doel is om het onderwerp of de scène te omringen met een overvloedige hoeveelheid licht, waardoor harde schaduwen worden geminimaliseerd of zelfs volledig worden geëlimineerd.

High key-fotografie kan eigenlijk in alle soorten fotografie toepassen, je ziet het vaak in portretfotografie, modefotografie en reclamefotografie, maar kan ook zeer zeker worden gebruiukt in macro en landschap fotografie. 

Het tegenovergestelde van high key is "low key", waarbij de afbeelding voornamelijk bestaat uit donkere tinten en sterke contrasten. Beide technieken kunnen worden gebruikt om verschillende stemmingen en effecten in een foto te bereiken.

Ik fotografeer buiten, zonder hulpmiddelen en dan is dit echt wel een uitdaging. Belanrijkste tool dan is de histogram, veel licht op je onderwerp, zonder over te belichten. Ik heb een kleine poging gedaan met een viooltje in de het duin.

Links de normaal belichte foto, rechtstreeks uit de camera, rechts de overbelichte foto met 2.3 stappen overbelicht. De histogram van deze foto geeft aan dat de voorgrond overbelicht (uitgebeten), maar het geeft wel een beeld wat het idee is. Het beeld is veel kwetsbaarder dan de gewoon belichte foto.

Eén van de moeilijkere genres binnen de fotyografie, vooral zonder hulpmiddelen. Weet ook niet of dit een stijl is die ik erg leuk vind om te doen. De toekomst zal het leren...