Is negative space the space you don't like, or the space that is not there? And if it's not there how can you tell? - Emma Bull

Negatieve ruimte, ook wel de lege ruimte of de achtergrond genoemd, is een belangrijk aspect van fotografie compositie. Het gaat om het gebruik van de niet-bezette of "lege" delen van een beeld om de focus op het hoofdonderwerp te versterken en evenwicht en visualiteit te creëren.

Negatieve ruimte kan worden gebruikt om de aandacht van de kijker naar het hoofdonderwerp te richten, door bijvoorbeeld een eenvoudige en rustige achtergrond te creëren. Dit kan worden gedaan door het hoofdonderwerp in een heldere en ononderbroken lijn van de achtergrond te plaatsen, waardoor het nog opvallender wordt.

Een andere manier om negatieve ruimte te gebruiken, is door de achtergrond te gebruiken als een middel om context en diepte toe te voegen aan het beeld. Bijvoorbeeld, door een landschapsfoto te maken met het hoofdonderwerp aan de voorgrond en een uitgestrekte, luchtige achtergrond, creëer je een gevoel van ruimte en verdieping.

Op bovenstaande foto zie je het wad rondom Mont Saint-Michel. De uitgestrektheid van dat wad wordt benadrukt door de luckt (negative space) er boven. Het geeft daardoor een enorm verlaten gevoel.

Een andere veelgebruikte techniek is het gebruik van negatieve ruimte om een gevoel van verhouding en evenwicht te creëren tussen de verschillende elementen in het beeld. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van de ruimte tussen objecten, zoals tussen twee gebouwen of bomen, of door het gebruik van lege ruimte tussen het hoofdonderwerp en de achtergrond.

Negatieve ruimte is een krachtige tool voor fotografen om de focus en de visuele aantrekkingskracht van de foto's te versterken. Of het nu gaat om het creëren van een eenvoudige en rustige achtergrond, het toevoegen van context en diepte, of het creëren van evenwicht en verhouding, negatieve ruimte is een essentieel onderdeel van fotografie compositie.