TIPA WORLD AWARDS 2022 BEST FULL FRAME EXPERT CAMERA Sony Alpha 7 IV

Vroeger

Mijn eerste spiegelreflex- en digitale camera's waren Minolta's. Deze camera's hebben altijd mijn voorkeur gehad, boven de Nikon en Canon. Waarom dat was, weet ik eigenlijk niet heel goed meer. Zal zeker te maken hebben gehad met de prijs-kwaliteitsverhouding.

Mijn laatste spiegelreflex was een digitale camera, de Konica Minotla Dynax 7D. Een 6 megapixel APS formaat sensor. Uniek voor deze camera was de in de camera gebouwde anti-shake feature, die tot die tijd in de lenzen werden ingebouwd. En hij ligt nog gewoon in een kast.

Door gebrek aan tijd is die in de kast blijven liggen en ben ik over gestapt op een super compact camera, altijd bij de hand en handig met kleine kinderen. Nooit echt tevreden over geweest, ik herinner me vaak backfocus problemen.

Daarna werden de smartphone camera's goed genoeg voor prima snapshots en was dat de camera die ik het meest gebruikt. Ik heb een fotograaf in een Youtube filmpje eens horen zeggen: "De beste camera is de camera die je bij je hebt".

Recent

Het was de bedoeling om met het hele gezin een reis te maken van New York naar Miami in 2020. Door Covid is dat niet door gegaan. Voor die reis heb ik een nieuwe camera gekocht, in 2019. Ik had eigenlijk geen goed idee wat ik wilde en heb me naar een Fujifilm X-T3 laten praten. Een zeer hoog gewaardeerde camera met een 26 megapixel APS sensor. En met een hele gave retro look, met de grote knoppen boven op. Veel overeenkomsten met de Konica Minolta.

Uitstekend ontvangen camera in tal van internationale reviews, maar als ik eerlijk ben had ik daar binnen een week spijt van. Out-of-camera jpegs bevielen me helemaal niet, de kleuren te blauw, te koud.
Van die ervaring vond ik niets van terug op internet, zal wellichts iets persoonlijks zijn. Later in gesprek met een medewerker van Cameraland, was hij het met me eens, hoewel veel collega's het niet met hem eens waren.  Ik vond de foto's uit mijn Oneplus telefoon mooier. Heel weinig foto's mee gemaakt. Maar goed, in de Covid periode gebeurde er toch helemaal niets en lag de camera op de plank (of liever, onder de trap).

Nu

Toen Covid "voorbij" was, kwam de zin in fotograferen helemaal terug. Dat was half 2021. Dit keer besloot ik mij wel goed voor te bereiden. 

Ik wilde een allround mirrorless systeemcamera, full frame, met een goed spectrum aan beschikbare lenzen. De foto's die ik neem zijn vooral steden, landschappen, wat portretten en heel af en toe een event. Ik ben een amateur, wil mooie foto's maken, maar het zal waarschijnlijk geen kunst worden.

Verder wil ik de mogelijkheid hebben de foto's in RAW en JPEG op te slaan (niet echt onderscheidend), om de foto's snel te laten zien maar (later) ook te starten met nabewerken.

Op de shortlist stonden toch weer een aantal Sony's, de A7 iii en de A7R iv. Eigenlijk vielen beide na een hoop lezen en proberen, af.

De A7R iv vanwege de prijs maar ook een al te hoge resolutie. Als je RAW+JPEG wilt bewaren, komt één foto op 100MB. Wellicht geen probleem voor een professional, maar voor een amateur minder geschikt.

De A7 iii viel af na een bezoek aan Cameraland in Alkmaar. Mijn vingers pasten niet tussen de grip en de lens, een probleem wat je vaker tegenkomt in recensies. De body van de A7R iv voelde wel goed aan qua grip. Overigens was die kleine grip ook een probleem met de Fujifilm X-T3.

Op advies van de kenner bij Cameraland besloot ik te wachten op de A7 iv, die in september of oktober 2021 op de markt zou komen. Dat werd uiteindelijk half maart 2022 door de chipcrisis die op één of andere manier, de wereld in z'n greep hield.

Op het moment dat de camera beschikbaar was bij Cameraland, meteen naar Alkmaar gereden en de camera aangeschaft. Op deze website vind je mijn ervaringen, de tegenvallers, de meevallers en het gebruik in de praktijk.